Du behøver ikke at være en spirende mesterkok for at sætte pris på køkkengrej eller en skinnende ny gryde eller støbejernspande. Det rigtige køkkengrej kan gøre madlavningen nemmere og sjovere og hjælper dig med at grille bøffer, dampe dine grøntsager til perfektion eller lave en fantastisk sauce.
Hvad skal du overveje, før du vælger køkkengrej?
Der er et par ting du bør overveje inden du begynder at købe et sæt eller tilføje til dit eksisterende sæt med en enkelt gryde eller pande.
Hvad er din madlavningstil?
Der er forskellige typer køkkengrej, og det du bør vælge vil afhænge af, hvordan du kan lide at lave mad. Støbejern er mange kokkes favoritgrej. Rustfrit stål er velegnet til induktionsovne, og non-stick er den ideelle pande til den som hurtigt vil lave en pandekage eller tilberede et æg.
Hvad har du i forvejen?
Hvis du er klar til et helt nyt sæt køkkengrej, behøver du ikke at oprette en oversigt over dit eksisterende grej. Hvis du allerede har et godt sæt, kan du vælge at tilføje til dit eget sæt ved at opgradere til kobberkogegrej, tilføje et sæt støbejernspotter og pander, eller vælge et par non-stick stegepander.
De gængse typer materiale
Rustfrit stål
Rustfrit stål er kendt for at være slidstærkt, og når du vælger køkkengrej i rustfrit stål, har du en gryde eller pande med et indbygget aluminiumlag, der fordeler varmen hurtigt og jævnt. Der er mange fordele ved at have rustfrit grej i stål; Det er en ikke-reaktiv type køkkengrej, og det betyder, at det ikke interagerer med bestemte slags fødevarer, det er ikke så dyrt som andet metal kogegrej som kobber og det er også egnet til opvaskemaskinen.
Husk, når du køber rustfrit stål køkkengrej, at varmeledningsevnen måske ikke er så effektiv som med andre materialer, medmindre potten eller panden er forstærket af aluminium eller kobber.
Non-stick
Når du har non-stick køkkengrej, har du en ren overflade, som mad ikke kan sætte sig fast ved. Dette er den ideelle pande til tilberedning af æg, pandekager eller fisk. Det er også sundere, fordi du kan lave mad uden olie eller fedt.
Du bør altid bruge plastikredskaber eller køkkenværktøjer, når du laver mad med denne type gryder og pander. Husk på, at non-stick-pander og andet non-stick grej ikke kan bruges i ovnen, da belægningen ikke tåler den høje varme.
Er non-stick gryder og pander sikkert at bruge?
Ja, det er det. Nogle non-stick pander og gryder er lavet med Teflon. For at lave Teflon anvendes et kemikalie kaldt perfluorooctansyre (PFOA). Når Teflon er anvendt på gryder og pander gør det overfladen meget glat, og den glatte overflade gør at intet sætter sig fast. Non-stick køkkengrej lavet med PFOA er giftfrit og sikker at lave mad med, men der er et par advarsler at huske på. Disse pander kan ikke placeres i en højvarmovn over 260 ºC, da det kan få pandens beløgning til at begynde at nedbryde. Også, hvis din non-stick pande er ridset på grund af brug med metal eller andet tungt værktøj, skal du erstatte det med nyt. Hvis du shopper efter non-stick køkkengrej, kan du også vælge typer, der er tungvægt og PFOA-fri
Kobbergryder -og pander
Traditionelt blev kobbergryder og pander fremstillet med kobber udvendigt og tin indvendigt, som forhindrede mad i at reagere med kobberet. Moderne kobber køkkengrej er foret med rustfrit stål for holdbarhed og nem rengøring. Fordelene er det professionelle udseende og den fremragende varmeledning.
Kort oversigt over fordele og ulemper ved de forskellige typer
Støbejern
Fordele: Lang holdbarhed, god varmeledning, holder på temperaturen.
Ulemper: Tungt, ruster hvis det ikke vedligeholdes, skal holdes helt tørt når det ikke bruges.
Aluminium
Fordele: Letvægt, særdeles god varmeledning
Ulemper: Tilbøjelig til misfarvning
Kobber
Fordele: Fremragende varmeledning, æstetikken
Ulemper: Prisen, bukker og buler let.
Rustfrit stål
Fordele: Lang holdbarhed
Ulemper: Middel varmeledning
Støbt aluminium
Fordele: Billigt alternativt til støbejern, modstår rust og fastbrændte fødevarer
Ulemper: Kan let bøje og give ujævn varmefordeling